Ga naar de inhoud

Oranjevereniging Vorden kan weer naar voren kijken

  Drie nieuwe bestuursleden redden viering Koningsdag

  Door Jan Hendriksen

  VORDEN – ‘Kopte’ vorig jaar juni Contact Bronckhorst Noord nog dat Oranjevereniging Vorden ‘wankelde’ in haar voortbestaan door een tekort aan bestuursleden en vrijwilligers en dat de viering van Koningsdag 2023 in gevaar was? Het tij is intussen gelukkig gekeerd. Na de indringende oproep in Contact meldden zich enkele nieuwe bestuursleden. Mede dankzij hen wordt de viering van Koningsdag 2023 momenteel in de ‘steigers’ gezet. En dat is menig Vordenaar een pak van het hart. Want wat zou Vorden zijn zonder Oranjevereniging en Koningsdag? Ondenkbaar toch! 

  Het eerste wapenfeit dat de Oranjevereniging Vorden kan melden is de ‘Vordense Dorpskwis’ die op zaterdagavond 15 april tijdens de Ortanjeavond wordt gehouden in het kader van het 125-jarig bestaan van de vereniging. En natuurlijk de algemene ledenvergadering op dinsdag 7 maart bij Eet-, drink- en feestgelegenheid De Herberg, waar het nieuwe bestuur zich zal presenteren.
  Nadat Claudet Huetink in juni in Contact de indringende oproep voor nieuwe bestuursleden had gelezen zocht ze contact met haar buurman Michiel Barink. Spontaan meldde het tweetal zich aan als nieuwe bestuursleden van de Oranjevereniging. Ook Willy Schut wilde die verantwoordelijkheid wel nemen. Samen met ‘oudgedienden’ Erik Vrolijk, Jacqueline Tomey en Frank de Groot vormen zij nu het nieuwe bestuur.

  Logo en website
  In de afgelopen maanden is het zestal druk in de weer geweest met de voorbereidingen voor Koningsdag 2023. “Eerst hebben we ons logo en de website vernieuwd. Die waren naar ons idee flink gedateerd”, zegt Claudet Huetink, die de pr van de Oranjevereniging voor haar rekening neemt. “Met de vernieuwde uitstraling zetten we een nieuwe fase van de vereniging in. Natuurlijk verloochenen we onze afkomst niet en hebben we de kleur oranje op de website en in ons logo gehandhaafd evenals de dorpskleuren van Vorden: geel en zwart. Ook is het ‘torentje’ van Kasteel Vorden in het logo terug te vinden. En het motto: ’t Is Oranje, ‘t Blijft Oranje is gebleven. Want dat is nog steeds ijzersterk”, aldus Claudet Huetink.

  Koningsdag
  Wat betreft het programma voor Koningsdag 2023 zijn de vertrouwde elementen dit jaar weer terug te vinden in de programmering: de traditionele aubade op en voor het vernieuwde bordes van Het Kulturhus, een kinderprogramma in de grote zaal van Het Kulturhus, een kleedjesmarkt voor de kinderen in de Dorpsstraat, een oriëntatiefietstocht, het vogelschieten en de kermisattracties op het marktplein. Claudet Huetink: “En we zijn nog bezig om voor de jeugd een ‘levend tafelvoetbal’-toernooi te organiseren. Het traditionele ringsteken is komen te vervallen. De Vordense Menvereniging In de Reep’n, die jarenlang dit onderdeel verzorgde kan er helaas niet bij zijn. Misschien hebben we nog een alternatief in petto. Maar als dat lukt wordt dat tijdens de algemene ledenvergadering op 7 maart medegedeeld.”

  Oranjeavond ‘Vordense Dorpskwis’
  Oranjevereniging Vorden kan verder met trots melden dat op zaterdagavond 15 april in het kader van het 125-jaar bestaan van de vereniging tijdens de zogenaamde Oranjeavond de ‘Vordense Dorpskwis’ wordt georganiseerd. Nadat de quiz in 2020 door de corona-uitbraak moest worden afgelast ging het idee ook de afgelopen twee jaar de ‘ijskast’ in. Maar nu is het eindelijk zover dat de quiz gespeeld kan worden.

  Vrijwilligers en donateurs
  Waar Oranjevereniging Vorden naarstig op zoek naar is zijn vrijwilligers die het bestuur tijdens de ‘Vordense Dorpskwis’ en Koningsdag willen helpen. “Vele handen maken licht werk. We hebben hiervoor enkele verenigingen benaderd, maar we komen nog steeds handjes tekort”, aldus Huetink. Om alles financieel rond te kunnen krijgen wil het bestuur zich ook inzetten voor een groter aantal donateurs. Claudet Huetink: “Momenteel telt Oranjevereniging Vorden ongeveer 600 leden/donateurs. Maar dat zouden er toch veel meer kunnen en moeten zijn. Kijk eens naar Oranjevereniging Ruurlo: die telt meer dan drieduizend leden. Voor maar 12,50 euro per jaar ben je al donateur en steun je de vereniging. Hoe meer geld we in kas hebben hoe meer we kunnen organiseren.” Wie zich als vrijwilliger of als lid/donateur wil aanmelden kan terecht  op de website van Oranjevereniging Vorden en de socials volgen.

  Horeca
  Op Koningsdag zullen onder meer Eet-, drink- en feestgelegenheid De Herberg, Hotel Bakker en Grand Bistro de Rotonde voor de muziek zorgen. ‘s Middags treedt buiten bij De Herberg Duo Double op  en in de zaal speelt ‘s avonds de band Fragment. Bij Hotel Bakker verzorgt Gerrit Pelle de muziek. Bij Grand Bistro de Rotonde wordt in een feesttent een Koningsnacht gehouden met medewerking van Rob Toonen en Mike van Doorn.

  Bron: Contact Noord