Ga naar de inhoud

Vorden beleeft op 15 april eerste Vordense Dorpskwis

  Teams krijgen 100 vragen en opdrachten, thuis en in het centrum

  Door Jan Hendriksen

  VORDEN – Ronkende computers, tablets en telefoons die overuren maken. Kriskras door elkaar rennende en fietsende mensen om maar de juiste antwoorden te vinden voor hun opdracht. Het zou zaterdagavond 15 april zomaar een beeld kunnen zijn in menig huiskamer en in het centrum van Vorden. Want dan vindt namelijk tijdens de Oranjeavond van Oranjevereniging Vorden de eerste editie van de ‘Vordense Dorpskwis’ plaats. Een ‘quiz’ die volgens de organisatoren van de Oranjevereniging uitdagend, verrassend maar vooral gezellig wordt. Een quiz ook die eigenlijk drie jaar geleden al op agenda prijkte maar destijds door corona moest worden afgeblazen.

  In menig dorp worden dergelijke plaatselijke quizzen georganiseerd. In Brabant wordt het al enkele jaren gedaan en in de regio waren al plaatselijke edities in onder meer Barchem, Gelselaar, Zelhem, Laren, Harfsen, Bathmen en Holten. Ook Ruurlo begint eraan: daar houdt de Oranjevereniging op vrijdag 14 april de eerste Dorpsquiz.
  De Vordense Dorpskwis is een avondvullende quiz waarin teams tegen elkaar strijden. Zo’n team bestaat uit minimaal acht en maximaal vijftien leden. Jong en oud kan meedoen. “Sterker nog, het is juist verstandig om ervoor te zorgen dat in een team alle leeftijdscategorieën vertegenwoordigd zijn. Alleen dan is de kans groot dat de meeste van de in de totaal honderd vragen en opdrachten kunnen worden beantwoord en uitgevoerd”, zegt secretaris Jacqueline Tomey van Oranjevereniging Vorden namens de organisatie.
  De teams mogen bestaan uit vrienden, familie, collega’s, leden van sportverenigingen, buurtverenigingen en/of andere clubs. Elk team kiest zelf een locatie van waaruit gespeeld gaat worden. Dit kan bij iemand thuis zijn, in een café, bij een vereniging of clubhuis. Het maakt niet uit waar, als het maar in Vorden is. Het liefst in de bebouwde kom, omdat verschillende ‘doe-opdrachten’ in het centrum van Vorden moeten worden uitgevoerd.

  Geen pubquiz
  De Vordense Dorpskwis is niet hetzelfde als een pubquiz. Een wezenlijk verschil is dat een pubquiz op één locatie wordt gespeeld terwijl de Vordense Dorpskwis kriskras door Vorden wordt gespeeld. Jacqueline Tomey: “Een ander belangrijk verschil is dat er naast allerlei vragen ook verschillende zoek- en doe-opdrachten zijn. En wellicht nog wel het belangrijkste verschil is dat alle hulpmiddelen zijn toegestaan. Je mag googelen, je mag boeken nazien, je mag iedereen bellen die je kent en je mag op locatie gaan kijken. Alles wat binnen de regels van ons wetboek valt is toegestaan…”
  Bij de start van de Vordense Dorpskwis ontvangen de teams zaterdagavond 15 april om 18.30 uur in het Kulturhus van Vorden een ‘kwismap’. Voorafgaand vindt er om 17.30 uur een inloop plaats en wordt om 18.00 uur uitleg gegeven over de quiz. De teamcaptain neemt vervolgens de kwismap mee naar de zelfgekozen uitvalsbasis.

  Ingewikkeld
  De kwismap is samengesteld door de ‘Dorpskwis-commissie’ bestaande uit Kay van Daatselaar en Bram Bruinsma. De map bevat uiteenlopende vragen en opdrachten. “Je kunt het zo gek niet bedenken. Er komen ingewikkelde hersenkrakers voorbij, kennisvragen met veelal een Vordens tintje en vragen waarvoor je op locatie moet gaan kijken. Maar er zitten ook ludieke opdrachten in. Zo moeten de teams bijvoorbeeld onderling gaan kwartetten”, aldus Jacqueline Tomey. Niet eenvoudig als iedereen zich op een andere locatie bevindt.
  Ook zijn er opdrachten die voor sommige deelnemers misschien wel net iets over het randje gaan. Jacqueline Tomey: “Natuurlijk is er altijd de keuze om een opdracht niet uit te voeren en deze punten te laten liggen. Een lastige afweging als je meespeelt voor de winst, want wat doen de andere teams?”

  Prijsuitreiking
  Aan het einde van de avond moet het klaar zijn. Om uiterlijk 23.00 uur dient de ingevulde ‘kwismap’ in het Kulturhus ingeleverd te worden. En dan begint het grote wachten op de uitslag. Tijdens Koningsdag, op donderdag 27 april vindt ‘s middags de prijsuitreiking plaats. Wie zijn de grootste slimmeriken van Vorden? En wie gaan er af als een gieter? Dat wordt de grote vraag. Oranjevereniging Vorden hoopt op een succesvolle eerste editie van de Vordense Dorpskwis. Maar vooral op een gezellige avond waar nog lang over nagepraat gaat worden.

  Opgave
  De deelnamekosten bedragen 25 euro per team en het meeste daarvan gaat in de prijzenpot. Aanmelden voor deelname kan tot 10 april via het e-mailadres info@ovvorden.nl. Zie voor meer informatie de vernieuwde website van de Oranjevereniging Vorden. De vereniging is nog op zoek naar enthousiaste vrijwilligers die op deze avond en Koningsdag willen meehelpen. Ook hiervoor kan men zich aanmelden via bovengenoemd e-mailadres.

  Bron: Contact Noord